Masser af aktiviteter for alle i Haderslev Domsogn

Haderslev Domsogn har mange tilbud og vil gerne:

1.     engagere mennesker i kirkens hverdag,

2.     skabe et levende fællesskab,

3.     udbrede det kristne budskab,

4.     skabe større ansvarlighed og ejerskab samt

5.     hjælpe sognets svageste.

Haderslev Domkirke er en kirke for alle og tilbyder året rundt aktiviteter, som alle har mulighed for at blive en del af.

- Kristendommens budskab handler om, at Gud rummer os alle uanset hvem vi er og hvad vi har gjort. Derfor tilbyder Haderslev Domsogns to kirker (Domkirken og Hertug Hans Kirke) en bred vifte af aktiviteter for alle aldersgrupper. Lige nu har vi specielt fokus på børnefamilier, midtvejsfolket og de ældre, men vi er ved at ansætte to nye præster, hvor den ene skal bruge noget tid på at række ud mod de unge. Vores familiearbejde er blevet styrket væsentligt de seneste år. Det er en af samfundets vigtigste byggestene, så vi har f.eks. et kommunikations-kursus, hvor par kan lære at blive bedre til at snakke sammen og optimere deres forhold, siger kirke- og kulturmedarbejder i Haderslev Domsogn Henrik Engelbrekt Refshauge.

Musikken svulmer bredt

Hver søndag er der op til tre gudstjenester i sognets to kirker. Her møder vi Gud og hinanden, og man får rum til at være stille og fordybe sig - at synge, bede og lytte. Vigtige ord skal man høre ofte, ellers glemmer man dem. Guds ord er vigtige, og derfor skal man høre dem jævnligt. Det gør man i gudstjenesten, der selvfølgelig altid er gratis.
Til gudstjenesterne medvirker indimellem også de 7 forskellige kor – lige fra Aspirantkor for 2./3. klasse til voksen-Cantoriet – i alt er der 200 sangere, tre organister og fire stemmecoaches tilknyttet Domkirkens korarbejde i Sangstationen. Korene har flere flotte CD-udgivelser bag sig og en omfattende koncertvirksomhed. Dertil kommer det populære Babysalmesang og Salmeleg for de 1-5-årige.

- Det er skønt at så mange familier finder vej ind i kirken gennem musikken, smiler Henrik Engelbrekt Refshauge, og fortæller videre, at formålet med Babysalmesang og Salmeleg er, at styrke båndet mellem barnet og dets far eller mor gennem musik og sang.

- Musik er et fantastisk redskab, når barnet skal lege, trøstes og sove. Vi har kombineret det med kirkens rigdom af sange og salmer, så det også bliver en sjov og utraditionel måde, at udvide sit sang- og salmekendskab på og være sammen med sit barn og med andre forældre. Samtidigt stimulerer og udvikler det et væld af barnets sanser og hjernefunktioner.

Frivillige hjælpere

- Omkring 100 frivillige hjælper til i Haderslev Domsogns vidt forgrenede arbejde. Kig forbi vores hjemmeside www.hado.dk/frivillig og se, hvor du kan udvikle og bruge dine evner og være med til at gøre en forskel for en gruppe mennesker, udfordrer Henrik Engelbrekt Refshauge. Lige nu bruger mange frivillige tid i besøgstjenesten, børne- og korarbejdet og den store indsats med at hjælpe flygtninge bl.a. på asylcentret og som kontaktfamilier.

Opdagelsesrejse for 3. klasse

Hvert efterår sender Haderslev Domsogn et hold 3. klassesbørn ud på opdagelsesrejse i kristendommen. Alle børn på dette klassetrin kan komme med på en spændende oplevelse 12 eftermiddage lige efter skoletid til såkaldt ”børnekonfirmand”. Det er godt at være rigtig nysgerrig, for der bliver leget, sunget, tegnet, tænkt, svaret på spørgsmål, hygget, lyttet og meget mere – alt sammen nøje tilpasset børnenes alder.

- Kristendommen er ikke kun for de voksne, men mindst lige så meget for børnene. Kirkens rum og univers er helt unikt og fyldt med spændende symboler og fortællinger. Gennem disse får vi alle værktøjer til at forstå verden og navigere med følelser omkring liv og død. Børn lærer om de abstrakte ting gennem leg, og oplever en relation, der opbygger deres identitet og fællesskab, fortæller Henrik Engelbrekt Refshauge.

Tid til eftertanke

Om man er studerende, en travl pensionist, familiefar eller noget helt andet, så har vi brug for stilhed til eftertanke. Her er ”Lectio Divina” stedet, hvor man kan sidde og falde til ro og få en reflekterende pause i den optagede hverdag. Haderslev Domkirke tilbyder denne ældgamle form for meditationsfællesskab som en hjælp til at åbne op og lytte til hjertet.

- Lysgloben står altid fremme i Domkirken, og du må gerne tænde et lys, når du besøger kirkerummet uanset om det er til en kirkelig handling, eller du bare dropper forbi på en tur i gågaden.

- Vi har en vision om at skabe fællesskaber – og da der er så mange forskellige mennesker i sognet, vil vi også tilbyde en bred vifte at aktiviteter til dem. Der skal være platforme til så mange typer mennesker som muligt, slutter Henrik Engelbrekt Refshauge.

Vil man læse mere om Haderslev Domsogns mange aktiviteter, kan man læse de mange sider her, samt besøge facebooksiden /haddom, Instagram og YouTube-kanalen med skøn kormusik mm.